Bitdefender big fail (Trojan.FakeAlert.5)

Pentru cei care nu au aflat încă, Bitdefender a scos aseară un update care a afectat toate calculatoarele ce foloseau Windows pe 64 de biţi (atât Vista, cât şi Win7). Concret, după update Bitdefender recunoştea orice executabil sau fişier .dll ca fiind infestat (eroare numită false positive).

Astfel de erori sunt des întîlnite la mai toate programele antivirus, însă la Bitdefender au avut efecte de proporţii. Te aştepţi ca un false positive să îţi găsească două-trei fişiere infectate, însă Bitdefender a reuşit să detecteze şi să mute în carantină fişiere importante de sistem, fără de care Windows-ul să nu mai pornească. Au reuşit performanţa de a detecta inclusiv dll-urile si celălalte executabile Bitdefender ca fiind viruşi şi le-a mutat în carantină.

Daunele create sunt inimaginabile pentru un program de talia Bitdefender. După ce sistemul a făcut update-ul, toate fişierele executate se mută în carantină (ca fiind infectate cu Trojan.FakeAlert.5). Majoritatea au tendinţa să dea un restart când calculatorul încetează să mai meargă. După restart însă windows-ul nu o să mai pornească (fişierele necesare la pornirea windows-ului sunt în carantină).

Dacă totuşi reuşeai să porneşti Windowsul, nu puteai să porneşti Bitdefenderul (s-a detectat singur ca virus şi s-a mutat în carantină). Deci nici să dai restore la fişierele mutate nu puteai. Unii ziceau că nici dacă porneai, nu putea să-ţi restore la anumite fişiere. Şi partea cea mai faină: trebuie să dai restore la fiecare fişier în parte (unii avea câteva sute, alţii câteva mii).

Acum aplicaţi scenariul de mai sus pentru compul de acasa al unor oameni care aveau deadline-uri luni sau marţi şi trebuiau să lucreze. Fiind week-end, singura lor soluţie e să găsească vreun prieten să le reinstaleze Windows-ul. La unii a mers System Restore-ul din Windows, dar la majoritate nu.  Partea cu adevărat tristă apare pentru administratorii de reţele. Cum ar fi să ai o sală cu o 150 de calculatoare distruse din cauza greşelilor celor de la Bitdefender.

Gândiţi-vă că mulţi au recomandat BitDefender la prieteni şi cunoştiinţe şi acum primesc telefoane în legătura cu problema aceasta. În ce situaţie jenantă trebuie să fie atunci când trebuie să explice că e o eroare din partea Bitdefender?

Sunt curios cum o să evolueze problema şi cum se va reflecta în evoluţia firmei.

Câţi din cei afectaţi vor da Bitdefender în judecată? Pe forum, mulţi ameninţă cu aşa ceva. Dacă sunt din SUA nu cred că le-ar fi foarte greu. În România nu ştiu dacă ai avea prea multe şanse (prea mulţi incompetenţi şi prea multă birocraţie – mulţi o să prefere să reinstaleze şi să-şi vadă de drum).

Oare câţi din cei afectaţi vor mai cumpăra vreodată licenţe Bitdefender? Cei care au avut probleme nu cred. Poate doar cei care nu ştiu că problema a fost cauzată de Bitdefender şi cred că au luat un virus.

Se vor face concedieri la Bitdefender? Eu unul aş vrea să-i văd concediaţi pe toţi cei responsabili, de la programatorul de rând, care a scris prostia respectivă şi continuând cu cei de la testare şi quality assurance, plus managementul de care aparţin.

Cu ce a greşit oare cei care se ocupă de Bitdefender de au permis aşa ceva? Să fie din cauza dorinţei lor de a transforma Bitdefender într-un bloatware, integrând tool-uri complet inutile pentru 90% dintre utilizatori? Oare se simte criza aşa de tare încât au fost nevoiţi să dea afară oamenii cu experienţă şi să angajeze începători? Nu era mai simplu dacă renunţau la tool-urile de rahat şi se străduiau mai mult pe partea de antivirus şi firewall? Poate aşa reuşeau să-şi menţină poziţia de lider pe care o aveau acum câţiva ani pentru rata de detecţie. Şi cred că optimizare a enginului era mult mai bine venită în favoarea acelor tool-uri (cred că numai Nortonul îi depăseşte la resurse consumate).

Personal mă bucur că nu mai recomand Bitdefender la prieteni de ani buni (cred că ultima versiune care mi-a plăcut de la Bitdefender a fost 10). Sunt convins că de acum încolo, nu numai că nu recomand Bitdefender, o să recomand să se ferească lumea de el (acum se poate cumpăra Nod32 şi de la noi din magazine, plus că există deja multe gratuite care îşi cam fac treaba).

Link-uri:

Şi acum trebuie să mă apuc să fac restore la un Windows 7…
PS: la vreo 3 minute după ce am dat publish, a mai apărut un articol pe faravirusi.com pe aceiaşi temă, Aruncaţi o privire şi acolo.

3 comentarii la „Bitdefender big fail (Trojan.FakeAlert.5)”

  1. Buna seara,

    Sunt EllaG si fac parte din echipa BitDefender. Ne pare foarte rau pentru inconvenientele cauzate si as vrea sa va atrag totusi atentia asupra solutiilor pentru remedierea situtatiei. Informatiile sunt disponibile la adresa
    http://www.bitdefender.ro/site/KnowledgeBase/consumer/#638 .

    In cazul in care pasii urmariti in acest ghid nu sunt suficienti pentru revenirea sistemului la starea normala, departamentul de suport tehnic va sta la dispozitie prin http://www.bitdefender.ro/site/Main/contact/ .

    Inca o data ne cerem scuze pentru situatia creata!

  2. Din păcate soluţia oferită nu este suficientă pentru toţi. Mulţi dintre cei afectaţi nu mai pot porni Windows-ul, deci soluţia este practic inutilă. Alţii de exemplu au şters ce aveau în carantină sau pur şi simplu aveau bifată opţiunea de şterge automată.

    Pentru toţi aceştia Bitdefender nu prea mai are cum să îndrepte eroare făcută.

    Apreciez însă efortul, şi sper să reuşiţi să treceţi peste această gafă monumentală.

    Cum spunea cineva de pe forum:
    The only upside of this disaster is that I will be able to tell my granchildren that I was part of the Bitdefender EPIC FAIL of 2010. We are part of history now!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.